Ujhelyi Imre Általános Iskola

9200 Mosonmagyaróvár Ujhelyi Imre u. 69.

Aktuális


.....


-----------

 

.....

Majoroki Iskola Tanulóiért

Alapítvány

adószáma:

18970049-1-08

-----------


PÁLYÁZAT

2019

-----------

Alapító okirat

Beiskolázási körzet

Házirend

Napközi házirendje

Pedagógiai program

SZMSZ

Munkaterv

Közzétételi lista

-----------

Adatkezelési tájékoztató és  (általános és eseti) hozzájáruló nyilatkozat             fotó és videó készítéséről

-----------

Tájékoztató a köznevelési intézmények részére a magyar gyermekvédelmi rendszer működéséről

-----------

Idegen nyelvi mérés 2021

----------- 

Étlap

Majoroki Iskola Tanulóiért Alapítvány

Alapítványi kapcsolatok

Videók

Környezetvédelem (2019)

Az Aquaworld Budapest "Nyerj osztálykirándulást!" környezetvédelmi pályázatán felső tagozatos kategóriában nyert iskolánk 5.b osztálya.

                 ***

Örökségünk (2016)

  Az "Örökségünk" mozgalom országos klippályázatán iskolánk klipje több mint száz videó közül a "Legkreatívabb videó" címet nyerte el.

-----------

Kapcsolódó linkek


Iskolánk célja, oktatási alapelvei

Harmonikus, hagyományokat tisztelő, színes, sokoldalú egyéniségek kialakítása, fejlesztése, akik számára fontos érték a tudás, s képesek alkalmazkodni a gyorsan változó világhoz.

Segítünk abban, hogy mindenki képességeinek optimumát nyújthassa. Ennek érdekében megteremtjük a neveléshez, oktatáshoz, az alkotó munkához nélkülözhetetlen nyugodt, diákközpontú, demokratikus iskolai légkört.

A művészeti nevelés erősítése érdekében tanulóink számára magas színvonalon működő kórust szerveztünk. Délutánonként kézműves foglalkozásokon tevékenykedhetnek a gyerekek, színházi előadásokon vehetnek részt, sőt a Theatrum Ad Flexum keretein belül a színház munkájába is bekapcsolódhatnak.

A mindennapos testnevelés bevezetése óta a sportnak is kiemelt szerepet szánunk. Tanulóink sakkozhatnak, és sokféle sportkört választhatnak labdarúgástól az atlétikáig.

Az egészséges életmódra nevelés, a szenvedélybetegségek megelőzése kiemelt jelentőségű. Diákjaink számára hasznos és csábító szabadidős programokat szervezünk. A sportpálya, a barátságos zöld udvar is a gyerekek jó közérzetét biztosítja.


vvvvvvvvv

Névadónk Ujhelyi Imre

A magyar agrártudomány egyik kimagasló alakja. Apja Ujhelyi Mátyás földbirtokos volt. A Magyaróvári Gazdasági Akadémián (1884-1886) és a Budapesti Állatorvosi Főiskolán folytatott tanulmányokat. Magyaróváron tanársegéd lett az állatgyógyászati tanszéken. 1893-ban nevezték ki tanárrá. Tanulmányozta és könyvbe foglalta a német nyelvű országok szarvasmarha-tenyésztését (1894). 1896-ban rendkívüli, 1898-ban rendes tanár lett. Állategészségtant és tejgazdaságtant adott elő. 1896-ban megszervezte a Magyaróvári Szarvasmarha-Tenyésztési (Tenyésztő) Egyletet, amelyhez sikeres községi tejszövetkezetek kapcsolódtak később. A „Köztelek”-ben és más német és magyar nyelvű szaklapokban sokat cikkezett a tejgazdálkodás érdekében. 1903-ban megalapította Magyaróváron az Országos Tejkísérleti Állomást, amelyhez sajtgyár kapcsolódott (Óvári és Illmici sajtok). Itt kezdték hazánkban a nagyüzemi vaj- és sajtgyártást és a kapcsolódó kutatást. A korszerű szarvasmarha tenyésztés magyarországi megalapozója volt. Sokat tett a szarvasmarha betegségek (gümőkór) leküzdéséért. A gümőkór megállapítására kidolgozott Bang-Ujhelyi eljárás nevét nemzetközileg is elismertté tette. Nemzetközi kongresszusokon adott elő állatgyógyászati témákról. 1893-ban - szintén a helyi akadémiához kapcsolódóan - Országos Állatgyógyászati Állomást hozott létre. Rengeteg előadást tartott és foglalkozott a Moson megyei tejszövetkezeti mozgalommal. A vásárlásoktól a tartáson át a versenyekig és törzskönyvezésig mindent szervezett és végzett. Ami itt Moson megyében létrejött, az országosan is példamutató volt. Egész falvak emelkedtek fel a megyében munkája nyomán. Az új, simmenthalival keresztezett állomány az eddigieknél sokkal több tejet adott. 1909-ben a Magyaróvári Gazdasági Akadémia igazgatója lett. 1936-ban Levélen és Magyaróváron egyszerre állították fel szobrát, Pátzay Pál alkotását. Az egyetem belső udvarán látható a róla készült dombormű. A városban utcát és iskolánkat nevezték el a kiváló emberről. Szobra Budapesten a Földművelési Minisztérium falánál is megtalálható a legnagyobb magyar agrárszakemberek között. Magyaróváron helyezték örök nyugalomra. Sírját iskolánk tanulói gondozzák.